Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.
söndag 22 maj 11:00

Gudstjänst – Bönsöndagen

Bönsöndagen. Bönen. Predikan: Bengt Cederblad. Gudstjänstmusiker: Anna Winborg. Söndagsskola. Omsorgsgrupp C.
Söndagens evangelietext: Lukasevangeliet 11:1-13

En gång hade Jesus stannat på ett ställe för att be. När han slutade sade en av hans lärjungar till honom: ”Herre, lär oss att be, liksom Johannes lärde sina lärjungar.” Då sade han till dem: ”När ni ber skall ni säga:

Fader, låt ditt namn bli helgat.
Låt ditt rike komma.
Ge oss var dag vårt bröd för dagen som kommer.
Och förlåt oss våra synder,
ty också vi förlåter var och en som står i skuld till oss.
Och utsätt oss inte för prövning.”

Han sade till dem: ”Tänk er att någon av er går till en vän mitt i natten och säger: ’Käre vän, låna mig tre bröd. En god vän som är på resa har kommit hem till mig, och jag har ingenting att bjuda på.’ Då kanske han där inne säger: ’Lämna mig i fred. Dörren är redan låst, och jag har barnen hos mig i sängen. Jag kan inte stiga upp och ge dig något.’ Men jag säger er: även om han inte stiger upp och ger honom något för vänskaps skull, så gör han det därför att den andre är så påträngande, och han ger honom allt vad han behöver. Därför säger jag er: Be, så skall ni få. Sök, så skall ni finna. Bulta, så skall dörren öppnas. Ty den som ber, han får, och den som söker, han finner, och för den som bultar skall dörren öppnas.

Finns det någon far ibland er som ger sin son en orm när han ber om en fisk eller ger honom en skorpion när han ber om ett ägg? Om nu redan ni, som är onda, förstår att ge era barn goda gåvor, skall då inte fadern i himlen ge helig ande åt dem som ber honom?”

Att be är att stanna i flykten. Vi minns hur det stod: ”En gång hade Jesus stannat på ett ställe för att be.” Och vi behöver stanna, inte i förlamande skräck eller maktlöshet, utan stanna för att önska intensivt och sträcka oss mot något annat. Bön är därför att skaffa sig skydd mot det som bestjäl oss på hoppet. Vi håller på därinne, i kammaren, i vårt eget inre, att skapa ett förbund som heter ”för livet, för glädjen, för hoppet”. Det är när vi är nära Gud genom bönen som vi är nära livet och människorna – och oss själva.